Hoe herken je het verschil tussen een gerstekorrel en een mee-eter? | Esthetiek Charmes

blogbericht

Wat is het verschil tussen een gerstekorrel en een mee-eter?

De vetbolletjes, de puistjes, al dan niet met een wit puntje, de mee-eters, acné: welkom in de wondere wereld van onze huid. Elk type van huiduitslag heeft een verschillende oorzaak. Om het met een zwaar woord te zeggen: de diagnose van het puistje of bolletje is belangrijk voor de behandeling. Zo worden een gerstekorrel en een type mee-eter vaak onterecht door elkaar gehusseld. Een duidelijke uitleg.

Een mee-eter kan in twee varianten komen. Enerzijds een whitehead (verwijzend naar het witte puntje met pus) en anderzijds een blackhead (dit is dus wat we té algemeen vaak benoemen met ‘een mee-eter’). 

 

Het witte puntje is een teken van ontsteking. Vaak hopen talg en huidschilfertjes zich onderhuids op, met alle gevolgen van dien. Vooral mensen met een droge huid hebben er last van. Zo’n (witte) mee-eter vormt zich net onder de bovenste huidlaag. Daardoor kan je die makkelijk uitduwen

 

Een zwarte mee-eter of blackhead is eigenlijk een whitehead met ervaring. Een witte mee-eter op leeftijd die zwart geworden is door blootstelling aan UV-licht. Een mee-eter duwen zacht uit en verwijderen we alle pus. Met Juvenile en Crème 15 behandelen we de huid om die te kalmeren. Zo ga je ook nieuwe opflakkeringen tegen dankzij de ontstekingsremmende werking.

 

Een gerstekorrel behandel je niet als een mee-eter

 

Een gerstekorrel kan er uitzien zoals een whitehead maar is het zeker niet. Een gerstekorrel kan je niet uitduwen omdat die zich diep in de huid bevindt. Keratine hoopt zich op en neemt de vorm van een onderhuidse gerstekorrel aan. De keratine, een eiwit die je huid beschermt, kan de huid niet verlaten, verstopt een talg- of zweetklier en vormt een bolletje. De oorzaken kunnen velerlei zijn: verbrand door de zon, slechte crèmes, etc.

 

Wacht niet te lang om een gerstekorrel te verwijderen. Hoe ouder de gerstekorrel hoe steviger die zich verankert in de onderliggende huid.  Als je bij ons langskomt, verwijderen we een gerstekorrel met een steriel naaldje. Zo halen we de ontsteking weg en kan de huid zich weer herstellen. Zonder blijvende gevolgen.

 

Conclusie van alle misverstanden

 

  • Een whitehead mee-eter is geen gerstekorrel.
  • Een mee-eter hoeft niet per se zwarte te zijn. 
  • Een zwarte en witte mee-eter zijn van hetzelfde type.

Waarom is dit nu van belang? Hoe je met een mee-eter en een gerstekorrel omgaat, verschilt aanzienlijk. Regelmatig last van mee-eters let dan op je voeding en make-up. Ga bijvoorbeeld mee-eters niet camoufleren met vette make-up. Je maakt het probleem alleen maar erger. 

 

 

 

Regelmatig last van mee-eters, gerstekorrels en andere huiduitslag? Vraag dan zeker ons advies. We helpen je met plezier verder.